Polonia, “Tara Panilor”
„Polonia – Tara Panilor „ este titlul unei cărţi dar şi o caracterizare de excepţie pentru acest popor. Nobil în demnitatea, dârzenia şi verticalitatea sa, menţinute în ciuda unei istorii extrem de zbuciumate, cu urcuşuri la rang de aproape imperiu până la situaţia de a nu exista ca naţiune, sfârtecat şi împărţit de trei ori între alte mari puteri. Prin acest program cu ambiţii mari - pentru că este bogat, pretenţios , PREMIUM, noi încercăm să prezentăm o ţară care s-a reclădit, la modul propriu, din cenuşă, cu respect pentru trecutul şi tradiţiile sale de orice fel, care a dat lumii, până acum, 8 câştigători de premii Nobel, nenumărate personalităţi de talie mondială în multiple domenii, care se bucură de o natură minunată pe care ştie să o respecte, care îşi construieşte cu atenţie viitorul.
7 oraşe de poveste, cam tot atâtea situri UNESCO, istorie zbuciumată, turtă dulce şi ciocolată, bere, dar şi votcă, muzică de jazz, povestiri despre teatru şi cinematografie de excepţie, grafica afişului şi minunate tradiţii de Florii. Condiţii excelente de transport şi cazare. Asta vă propunem.
Și prezentăm programul ca partea noastră de contribuţie – a organizatorilor – la Sezonul Cultural România – Polonia 2024/2025.
PROGRAM:
Duminică 6 aprilie Cluj Napoca – Varşovia
Zbor: Cluj Napoca (14:00) -> Varovia (14:25) cu LOT
Întâlnire cu grupul şi însoţitorul de grup (Iulia Gheliuc) pe aeroportul Varşovia.
Transfer la hotel. Cazare hotel Gromada Centrum, în Centrul Vechi al oraşului..
Ora 18,00 – cină la hotel.
După cină, pentru doritori, plimbare prin zona hotelului pentru familiarizare.
Luni 7 aprilie Varşovia
-mic dejun
- tur panoramic cu autocarul, cu semnalarea celor mai importante repere ale capitalei Poloniei, printre care Palatul Culturii, copie, ca şi bucureşteana Casă a Scânteii (Casa Presei) a Universităţii Lomonosov din Moscova.
Vizitare – tur pietonal: Parcul Łazienki- Ghettoul evreiesc unde a izbucnit în primăvara anului 1943 revolta care a atras după sine distrugerea întregului centru al oraşului şi uciderea a 13.000 evrei. A urmat insurecţia izbucnită la data de 1 august 1944: a fost cea mai mare acțiune armată organizată de către rezistența antihitleristă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriile ocupate de către Cel de-al Treilea Reich. Există şi un muzeum special, dedicat integral Revoltei /Insurecţiei de la Varşovia. Se vizitează Traseul Memoriei Martiriului şi Luptei Evreilor, Muzeul POLIN – Muzeul Holocaustului, Oraşul Vechi cu Catedrala Sf. Jan (unde este înmormântat şi Henryk Sienkiewicz) şi Columna Regelui Zygmunt- cu pauză pentru cafea, gustare. Timp liber în oraş.
Cină la hotel-Gromada Centrum, în Oraşul Vechi.
Varşovia Oraşul vechi.
Marţi, 8 aprilie VARSOVIA – MALBORK – GDAŃSK (cca 450 km)
-mic dejun
- Plecăm spre „Oraşul Triplu” de la Marea Baltică (Gdańsk – Sopot- Gdynia), într-una din cele mai lungi dar şi interesante zile de pe traseu, pentru că ne abatem un pic din drum şi vizităm celebrul castel teuton de la Malbork: este cel mai extins castel din lume, cea mai mare clădire gotică construită din cărămidă in Europa si una dintre putinele fortificaţii care n-au fost cucerite niciodată datorita pozitiei sale strategice. Castelul Malbork a luat naştere in 1274 prin grija Cavalerilor Teutoni, care l-au şi denumit “Castelul lui Mary”, dupa Sfanta Fecioara. Orasul dezvoltat in jur a primit tot denumirea de Marienburg.
Din nevoia de a adaposti mai multi cavaleri cetatea a fost extinsa in mai multe rânduri. Astfel a ajuns sa fie structurata in trei parti, denumite elocvent: Castelul de Sus, Castelul de Mijloc si Castelul de Jos, separate prin multiple santuri si turnuri. In faza de glorie acesta adapostea aproximativ 3,000 de persoane iar zidurile ultraperiferice incercuiau 210,000 metri patrati, adica de patru ori mai mult decat masura spatiul inchis al Castelului Windsor.
La inceputul anului 1945 orasul a fost distrus in proportie de 60%. Unele cladiri istorice importante printre care si castelul, au fost ulterior reconstruite. Fiind un exemplu clasic de constructie militara medievală, Castelul din Malbork a fost inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO in anul 1997.
Castelul Malbork
După vizita la Malbork ne continuăm drumul spre Gdańsk. Masa de seară o vom lua pe traseu într-un restaurant cu specific tradiţional polonez.
Odată ajunşi la Gdańsk, ne cazăm imediat la hotelul Novotel Centrum .
Miercuri, 9 aprilie ORASUL TRIPLU (Gdańsk – Sopot- Gdynia) de la Marea Baltică
-mic dejun.
Suntem preluaţi de către ghidul local. In prima parte a zilei deplasare cu autocarul către Sopot unde, indiferent de cât de tare bate vântul, vom face o plimbare pe dig – celebrul „molo”, cu o lungime de peste 500 m şi vom admira vechiul far, construit în perioada 1903 – 1904 ca parte a Institutului de Balneologie. . Desigur, vom face tot posibilul pentru a ajunge şi la celebra Casă strâmbă (de fapt, un mall) pentru o scurtă şedinţă foto….
Casa Strâmbă Vechiul Far
De Gdańsk (care, din 1361 si pana în 1669 a făcut parte din Liga Hanseatică) aparţine în prezent peninsula Westerplatte, a cărei atacare de către trupele naziste la 1 septembrie 1939 a marcat începutul celui de-al doilea război mondial.
Este un oraş cu o cultură puternic influenţată de cultura germană.
Vizităm împreună cu ghidul local Calea Regală cu Primăria Veche, Fântâna lui Neptun, Centrul Cultural Artus, str. Mariacka cu celebra biserică a Mariei, etc. Gdańskul este cunoscut şi pentru celebrele sale fabrici de bere, mai mici sau mai mari – bere se producea aici încă din timpul cavalerilor teutoni, aşa că nu vom rata ocazia de a vizita şi vreun local faimos din acest motiv. Timp liber în oraş.
Gdańsk
Cină la hotel - Novotel Centrum
Joi, 10 aprilie GDAŃSK – TORUN – CZĘSTOCHOWA (JASNA GÓRA) - cca 450 km
- mic dejun
- Plecăm spre Toruń, al cărui Centru Vechi se află pe lista UNESCO. Oraşul este fondat în secolul VIII şi apoi dezvoltat puternic pe la 1233 de Cavalerii Teutoni; este locul naşterii lui Nicholaus Copernicus: vedem Planetariul (doar exteriorul), Arcul lui Cezar, Biserica Mariei, Piaţa Oraşului Vechi cu Primăria, Centrul Cultural, ruinele vechiul castel teuton, alte obiective turistice din centrul vechi (aflat pe lista UNESCO). De asemeni, deoarece aici se produce cea mai bună turtă dulce din Polonia (acest dulce este considerat o importantă tradiţie poloneză) vom vizita şi Muzeul Turtei Dulci. Dacă timpul permite ne putem juca un pic, decorand manual produse din turta dulce, pe care le putem lua cu noi (şi vom frământa aluat pentru turta dulce ce va fi decorata de alţi turişti ca noi, de toate vârstele)
Toruń
In jurul orei 13 plecăm spre Częstochowa – mai precis, spre Jasna Góra („Muntele Luminos”) locul sfânt de pelerinaj al polonezilor:aici se află celebra icoană a Madonei Negre – ocrotitoarea Poloniei (o copie a icoanei se află în biserica catolică din Cacica, în apropiere de Suceava).
Vom lua cina pe drum, deoarece ajungem la destinaţie seara târziu. Inainte de culcare, dacă mai avem puetere – scurtă plimbare în zona sanctuarului celebru în întreaga lume, locul unde papa Ioan Paul II revenea ori de câte ori se afla în Polonia. Cazare Częstochowa hotel Grand
Sanctuarul Jasna Góra
Vineri, 11 aprilie CZĘSTOCHOWA – AUSCHWITZ BIRKENAU – CRACOVIA (cca 180 km)
- mic dejun
Vizităm sanctuarul de la Jasna Góra. In jurul orei 11,30 plecăm către Auschwitz Birkenau, unde vom vizita obiectivele ce au aparţinut vechilor lagăre de concentrare Auschwitz I i Auschwitz II-Birkenau. Va fi o vizită grea, cei care nu doresc să se împovăreze sufleteşte prea mult vizionând aceste locuri pot rămâne în oraş, grupa se va reuni după vizitare.
Muzeul a fost fondat în 1947 pe locul unuia dintre cele mai mari şi mai teribile lagăre ale morţii (au pierit aici peste 1 milion de persoane: evrei din aproape toată Europa ocupată de germani, dar şi romi, prizonieri de război sovietici și prizonieri de peste douăzeci de naționalități, inclusiv din România - Transilvania de Nord ce aparţinea în timpul celui de-al doilea război mondial Ungariei hortiste. Numai specialiștii cunosc rolul pe care urma să-l joace Auschwitz în planurile germane de așezare și germanizare a teritoriilor Europei de Est, care – pe lângă uciderea evreilor – și-a asumat și exterminarea majorității populației slave. La Birkenau (unde au existat la un moment dat cca 300 de barăci primitive, majoritatea din lemn) în 1944 „trăiau” circa 100.000 persoane există plăci comemorative în limbile tuturor naţionalităţilor ce şi-au dat partea de jertfă, aici, inclusiv în limba română.
Imediat după ora 17 (ora închiderii) plecăm spre Cracovia.
Ne cazăm la hotel 3* hotel Alexander situat, practic, în Centrul Vechi.
Cină la hotel
După cină putem ieşi la plimbare – Piaţa Mare se află la o distanţă de cca 10 minute mers pe jos.
Sâmbătă, 12 aprilie Cracovia
- mic dejun
Intâlnirea cu ghidul local.
Tur pietonal cu vizitarea Pieţei Mari Piaţa (200 x 200 m) - una dintre cele mai mari pieţe medievale din Europa (depaşită ma mărime doar de piaţă San Marco din Veneţia încercuite de palate şi pălăţele între care se îcadrează perfect cele 2 elemente principale ale pieţei: Kościół Mariacki (Biserica Sf. Maria) cu cele 2 turnuri care s-au vrut gemene, dar sunt inegale ca înălţime, şi Sukiennice (“Pavilionul” Postăvarilor), a castelului Wawel şi a Catedralei de la Wawel, necropolă a regilor Poloniei şi a multor altor mari personalităţi politice poloneze; intrăm pentru câteva minute şi la Universitatea Jagiellonă (fondată în 1364, a doua cea mai veche din Europa Centrală – după cea de la Praga), cu absolvenţi celebri în întreaga lume (Kopernik, Jan Kochanowski, Jan III Sobieski, Stanisław Lem, Stanisław Wyspiański, Jan Długosz, papa Ioan Paul II, Wisława Szymborska, preşedintele Andrzej Duda etc.)
Seara: facultativ croazieră şi cină pe vas, pe râul Vistula, dacă vor fi miniumum 10 doritori. In caz contrar cină în oraş, pe cont propriu. Cazare tot la hotel Alexander
Piaţa Mare
Duminică, 13 aprilie CRACOVIA – ZALIPIE – ZAMOŚĆ (cca 420 km)
- mic dejun; Mergem în Piaţa Mare pentru a admira şi a ne bucura de procesiunea ce marchează Floriile catolice (Intrarea în Ierusalim). Procesiuni se organizează de către toate parohiile catolice, dar în sudul Poloniei ele sunt mai fastuoase şi mai pline de farmec decât oriunde în altă parte.
Părăsim Cracovia în jurul orei 12 – ora locală îndreptându-ne către un sat celebru, Zalipie. Este faimos datorită caselor sale pictate – doar că aici nu se pictează doar casele, ci şi fântânile, cuştile căţeilor, sobele, totul. Obiceiul s-a născut în urmă cu 150 ani, când cuiva i-a venit ideea ca atunci când văruiesc casa cu alb să adauge şi o mică pată de culoare sub forma unui desen, modest la început. Acum în sat nu există două case asemănătoare… Satul aminteşte oarecum de satul Ciocăneşti din Bucovina.
Noi ne plimbăm de voie prin sat, vizităm casa sătencii care a fost prima cu ideea pictatului şi plecăm mai departe către Zamość.
Zalipie
Vom ajunge la timp pentru a merge la cină la restaurantul Ormiańskie Piwnice / Pivniţele Armeneşti.
Cazare Zamość hotel Renesans .
Luni 14 aprilie
ZAMOŚĆ – KAZIMIERZ DOLNY – VARSOVIA (300 km)
- mic dejun
- vizităm cu ghid local oraşul Zamość („Padova” Nordului), al cărui Centru Vechi se află pe lista UNESCO. Oraş construit de către arhitectul veneţian Bernardo Morando la comanda unei familii – oraş particular!-, căreia i-a şi aparţinut (prea puternica familia nobiliară poloneză Zamoyski – în acest caz, hatmanul Jan Zamoyski).
Zamość
Plecăm mai departe către Kazimierz Dolny – Oraşul Artiştilor (aici aleg să se retragă şi să creeze o bună parte dintre artiştii cunoscuţi ai Poloniei.
Oraşul a fost fondat de regele Poloniei Kazimierz al III-lea (cel Mare, cel despre care se spune că a primit o “ Polonie din lemn şi a lăsat în urma sa, în 1370 când a murit, o Polonie din piatră”). Cam ca întreaga zonă concentrată în jurul capitalei provinciei Lubelszczyzna (Lublin) în oraş a existat o puternică comunitate evereiască, încă de la fondarea sa, care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării urbei. Vom vizita Centrul Vechi, cu o Piaţă Mare celebră şi 3 biserici importante. Timp liber pentru plimbare, gustare şi cumpărături – există o sumedenie de mici magazine de artă, bijuterii, artizanat etc.
Kazimierz Dolny – Piaţa
După amiaza târziu părăsim oraşul şi ne îndreptăm către Varşovia,
- cazare
- cină la hotel Arche situat în apropierea aeroportului
Marţi, 15 aprilie VARSOVIA – CLUJ NAPOCA
- mic dejun
- transfer la aeroport
ZBOR: Varsovia (10:50) -> Cluj Napoca (13:20) cu LOT
SERVICII INCLUSE:
- Bilet avion Cluj Napoca -> Varsovia si retur cu LOT
- 9 nopţi cazare cu mic dejun
- 8 cine (inclusiv cea armenească de la Zamość);
- Ghizi locali în toate oraşele
- Însoţitor român de grup – ghid licenţiat vorbitor de limbă polonă
- Transport demiautocar clasificat 4*
- transferul din orasul de provincie la aeroport Cluj si inapoi
Nu sunt incluse în preţ:
-croazieră cu cină pe vas la Cracovia (ziua a 7-a), circa 25 euro- recomandată călduros de organizatori
- sistemul audioguide Preţ 2,50 euro/pers/zi, va fi necesar 8 zile, se va închiria pe plan local (cost total 20,00 eur/pers)
- biletele de intrare la diverse obiective
- asigurarea individuală (cca 80 ron/pers), se poate încheia în mod individual de fiecare participant sau se poate ocupa organizatorul.
Orase cu imbarcare gratuita: Covasna, Sfantu Gheorghe, Targu Mures, Medias, Sighisoara, Sibiu, Sebes, Alba Iulia, Fagaras, Brasov, Hunedoara, Deva, Orastie, Ploiesti, Constanta, Tulcea, R. Valcea si Pitesti.
Grup de 20 – maximum 23 pers., din considerente de transport dar, mai ales, pentru o bună coordonare şi funcţionare a comunicării dintre participanţii la excursie.
1 EUR | 4.9772 RON |
1 USD | 4.6173 RON |
1 GBP | 5.9711 RON |
1 PLN | 1.1861 RON |